Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Östersund – med siktet inställt på VM 2031

Med ett imponerande arv av världscuper, världsmästerskap och en merit som Sveriges främsta elitidrottskommun 2023 har Östersund gjort sig känd som en plats där skidskyttedrömmar tänds och förverkligas. 2025 är det dags att arrangera ett Junior-VM på hemmaplan. En ny generation framgångsrika skidskyttar har nu möjlighet och förutsättningar att sikta mot ett framtida VM i Östersund.

Vintern 2025 markerar ännu en milstolpe för Östersund när staden förbereder sig för att vara värd för Junior-VM i skidskytte. Under vecka nio och tio samlas över 500 aktiva från mer än 35 nationer för att tävla om mästerskapsmedaljer och väcka drömmar om framtida framgångar. För Östersund är detta inte bara en möjlighet att visa upp sin förmåga att arrangera stora evenemang, det är också ett led i att bygga en ny generation av skidskyttar som kan ta Sverige till nya höjder i framtida världsmästerskap och världscuper.

Under Junior-VM kommer Östersund att bjuda deltagare, ledare och publik på en oförglömlig upplevelse på skjutvallen, i spåren och utanför tävlingsarenan. Detta kommer locka juniorer och supportrar att vilja återvända gång på gång, både för tävlingar och för att njuta av allt annat som staden har att erbjuda.

Skidskytte har på senare tid vuxit fram som en attraktiv sport att följa, både live på plats och framför TV:n, genom spännande världsmästerskap och den prestigefyllda världscupen. I år, under Junior-VM i Otepää, fick fans för första gången möjligheten att följa några av loppen och lära känna våra unga talanger bakom kulisserna tack vare SVT:s omfattande sändningar. Tillsammans med SVT strävar vi efter att bryta nya gränser och sända hela Junior-VM från Östersund. Vi vill återigen visa världen vilken fantastisk vinterstad och idrottsstad vi lever i. Vem minns inte världscuptävlingarna under 2023 både i mars och vid starten på denna säsong då det kablades ut magiska vinterbilder från Östersund genom 25 TV-kanaler, till 18 länder och som sågs av över 35 miljoner människor.

Ett led i vår satsning på framtida stjärnor är vårt nya juniorlandslag, Team Dina Försäkringar. Det bildades under förra året med fokus på att utveckla talangfulla skidskyttar i åldern 16–20 år. Vi genomförde ett flertal träningsläger främst på skolloven med juniortränarna Emelie Walheim och Daniel Richardsson där fokus var på långsiktig utveckling.

Genom att vara värd för Junior-VM 2025 investerar Svenska Skidskytteförbundet inte bara i dagens unga talanger utan också i framtiden för sporten i Sverige. Det är en viktig del i arbetet med att skapa nästa generation av skidskyttestjärnor och säkerställa fortsatta framgångar på internationell nivå. Östersund fortsätter att vara en stad som präglas av sin passion för skidskytte och sitt engagemang för att forma en ljus framtid för sporten.

Rikard Grip
Generalsekreterare Svenska Skidskytteförbundet

Foto: STANCIKMEDIA STANCIKMEDIA Igor Stanci

Publicerad: 2024-04-05

Senast uppdaterad: 2024-04-05

Författare: Svenska Skidskytteförbundet